Stettiner Segelpreis 2019 voor Peter Dorleijn

Foto: Krzysztof Plewinski (links) overhandigt de Stettiner Segelpreis 2019 aan Peter Dorleijn. Rechts Cezary Stefaniuk
Stettiner Segelpreis 2019 voor Peter Dorleijn
Namens burgemeester Piotr Krzystek van het Poolse Stettin, provinciehoofdstad van West-Pommeren, kreeg Hoornaar Peter Dorleijn onlangs de Segelpreis 2019 uitgereikt. De prestigieuze prijs is een onderscheiding voor mensen die een bijzondere prestatie hebben verricht op het gebied van de zeezeilvaart.
De officiële bekendmaking van de vijf winnaars was op 31 maart 2019 in de Poolse stad. Dorleijn ontving de onderscheiding als eerste buitenlander in een speciale categorie voor zijn inzet voor het behoud van historische vissersschepen, met name de botter, en zijn promotie voor behoud van de Zeesboot, het beeldbepalende historische vissersschip van de zuidelijke Oostzee. Dorleijn kon destijds niet aanwezig zijn. Fotograaf Timm Stütz, die de Zeesboten veelvuldig in woord en beeld vastlegde, nam de prijs voor hem in ontvangst.
De in Rotterdam woonachtige Krzysztof Plewinski, zeiler, visser en voormalig zeeman, kwam samen met Cezary Stefaniuk als afgevaardigden namens de Stettiner burgemeester zaterdag 23 november j.l. naar Hoorn om de prijs persoonlijk te overhandigen. ‘Onze historische zeezeilschepen zijn het waard om behouden te blijven opdat we ons verleden niet vergeten,’ zei Plewinski. Als tastbaar aandenken ontving Dorleijn een certificaat en een bronzen miniatuur van een zonnewijzer. Dorleijn beschouwde deze buitenlandse erkenning als een grote eer.

 

Translate »