Exploitatie

Onderhoud en restauratie

Peter Dorleijn restaureerde de botter naar de originele staat. Dankzij zijn dagelijkse zorg, intensief onderhoud en tijdige vervanging van oud hout verkeert het schip in prima conditie. Dat willen we natuurlijk graag zo houden. Twee jaar geleden kwam de botter in bezit van onze stichting. We zeilen met publiek, verhuren aan groepen, maken jaarlijks een grote zeereis en doen mee aan evenementen rond varend erfgoed.

De Zuiderzeebotter MK 63 staat te boek als het 'toonbeeld van een origineel visssersschip van de Zuiderzee’. Het hout in het achterschip is al meer dan een halve eeuw oud en vertoont nu enkele slechte plekken, het sein dat een aantal huidplanken aan vervanging toe is. Een ingrijpende restauratie die voor komende winter op de rol staat. De botter wordt hiertoe drooggezet bij Scheepswerf Stofberg in Enkhuizen. Onder leiding van Dorleijn, botterkenner bij uitstek, zal een groep vrijwilligers van onze stichting hierbij de handen uit de mouwen steken. Zo besparen we kosten en dragen we ambachtelijke vaardigheden over op een nieuwe generatie botterliefhebbers.

Dankzij royale bijdragen van onder meer het Mondriaan Fonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds en Gemeente Hoorn – waar de MK 63 zijn ligplaats heeft in de Museumhaven – is het grootste deel van de kosten gedekt. Naast onze persoonlijke inzet bij de daadwerkelijke restauratie dragen we als stichting zelf ook een aanzienlijk bedrag bij.

Houtopslag bij de houthandel

U kunt ons helpen!

Maar naast de restauratiewerkzaamheden zijn er jaarlijks veel onderhoudswerkzaamheden te verrichten. Bijna de helft van onze jaarlijkse exploitatiekosten gaat op aan de verschuldigde ligplaatsgelden aan het Centrum Varend Erfgoed. Mede door uw donatiebijdragen kan de Botter MK 63 blijven varen!

Alvast heel hartelijk dank!

Onze stichting is erkend als Culturele Anbi 

Druk op de knop en Doneer nu!