Grote vlootschouw in enkhuizen

De botter is Neerlands meest bekende vissersschip. Ruim een eeuw geleden visten er zo’n drieduizend op de Zuiderzee. Maar de grote binnenzee werd afgesloten. Het water werd zoet en de vis verdween. De robuuste eikenhouten botters – waarvan de constructie terug te voeren is op die van het waterschip uit de 14e eeuw – lagen te verkommeren. Tal van vissershavens aan de Zuiderzee verloren hun kenmerkende bedrijvigheid en visserijcultuur. De schepen kwamen terecht op het schepenkerkhof buiten de havens, werden verbouwd tot zomerhuisje of werden verhuurd aan studenten die er, ongehinderd door enige kennis of ervaring, veel plezier mee beleefden.

Dat er tegenwoordig nog een stuk of zestig botters in ons land varen – plus tientallen andere typen vissersschepen, zoals kwakken, schouwen, punters, Wieringeraken, bollen, rondbouwen en blazers – is te danken aan enkele pioniers die zelf zo’n prachtig oud schip gingen restaureren. Hun initiatief kreeg navolging en in 1968 werd Vereniging Botterbehoud opgericht. Varen met gasten was voor de scheepseigenaars een manier om de kostbare restauraties te financieren. Anderen zagen hierin een voorbeeld om over te gaan tot restauratie van grotere bedrijfsvaartuigen, waarmee de chartervaart een vlucht nam.

Nederland heeft hiermee de grootste historische vloot aan nationaal varend erfgoed van heel Europa. Dat er heel veel bij komt kijken om die vloot in stand te houden is onvoldoende bekend. Het onderhoud kost veel tijd, geld en inzet van vrijwilligers. Landelijk zou er geld moeten worden vrijgemaakt voor restauratie en opleiding van met name jonge mensen in het ambachtelijk vakmanschap dat hiervoor nodig is.

Met de grote Vlootschouw van vrijdag 10 augustus – 12.00-14.00 uur in het Krabbersgat in Enkhuizen – wil Vereniging Botterbehoud laten zien welk resultaat haar inspanningen in de afgelopen halve eeuw hebben opgeleverd. En ook dat behoud van varend erfgoed een nationaal belang is en voor heel velen een geweldige liefhebberij.

We hopen dat de Vlootschouw mensen inspireert om zich óók actief te gaan inzetten voor het behoud van varend erfgoed. Je ziet dan ook waar de benaming Bruine Vloot oorspronkelijk vandaan komt. Er wordt dit weekend gevist op historische wijze: op de zeilen en met de kracht van spierballen. Bezoekers van het Zuiderzeemuseum kunnen op 11 en 12 augustus een zeiltochtje maken met zo’n oud vissersschip.

De botter MK 63 staat bekend als het toonbeeld van een originele Zuiderzeebotter. Woon je in Hoorn of omgeving en wil je weten hoe je kunt meehelpen dit bijzondere erfgoed in de vaart te houden? Neem dan contact met ons op. We laten je graag zien en ervaren wat er allemaal te doen is.

Stichting Behoud Zuiderzeebotter MK 63
Telefoon: 06 28 68 08 81
info@bottermk63hoorn.nl
www.bottermk63hoorn.nl

Bekijk de video en foto’s in het album van deze site!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Translate »