MK 63

MK 63 met kluiver en bezaan

MK 63 onder zeil

Varend Monument®

De MK 63 is met recht een Varend Monument®. Het schip is gebouwd voor de Marker visserman Jan Uithuisje en draagt nog altijd het oorspronkelijke visserijnummer. Tot 1954 was de MK 63 in gebruik bij zijn zoons Pieter en Cornelis.
Het schip liep in 1912 van stapel bij scheepswerf De Haas in Monnickendam. Peter Dorleijn ontfermde zich over de botter, nadat hij die in 1962,  verwaarloosd en ontdaan van alle onderdelen, gezonken aantrof in de Vecht. Hij restaureerde het schip in de originele staat.

Mastkling MK 63

Mastkling MK 63

Toonbeeld

De MK 63 staat model in de boeken over scheepsbouw en visserijhistorie en is het 'toonbeeld' van de botter in het Nationaal Register Mobiel Erfgoed van de Mobiele Collectie Nederland. Begin 2017 kwam de MK 63 in bezit van onze stichting met de opdracht dit Varend Monument® te behouden voor volgende generaties. Een ploeg enthousiaste vrijwilligers onderhoudt en vaart het schip. We gebruiken zo veel mogelijk natuurlijke materialen om het authentieke uiterlijk van deze prachtige Zuiderzeebotter te behouden.

Achterschip van de botter

Achterschip

Restauratie

Tijdens de restauratie kwam Peter in contact met (oud-)vissers. Hun verhalen inspireerden hem tot een uitgebreid onderzoek naar de zeilvisserij op Zuiderzee en IJsselmeer. Het resultaat is te vinden in de door Peter geschreven vijfdelige boekenserie ‘Van gaand en staand want’ en in ‘De bouwgeschiedenis van de botter’.
Eén paar maal per jaar oefenen we het visserijambacht uit op de wijze zoals dat eeuwenlang gebruikelijk was. Zo blijven kennis en vaardigheden behouden.

Familie Uithuisje

Familie Uithuisje

Gedicht op het deurtje

Gedicht op het deurtje

Vooronder MK 63

Specificatie Botter MK 63

Naam of visserijtekenMK 63
ScheepstypeBotter
Waterverplaatsing17 ton
Afmetingenloa: 13.50 m; b: 4.20 m; d: 0,85 m.
Zeiloppervlakmaximaal 100 m2
MotorMercedes 50 pk
Bouwjaar1912
ScheepswerfDe Haas, Monnickendam
Translate »