Scheepsonderhoud

Tent over de botter

Winteronderhoud

Elke winter, vanaf oktober tot april, vindt onderhoud aan de boot plaats. Daarvoor dekken we de boot af met een tent en halen we alle losse onderdelen van boord. Het is belangrijk dat het hout wordt schoongemaakt en geconserveerd. Dat doen we met (verdunde) lijnolie, Stockholmer teer en harpuis, een mengsel van lijnolie en natuurlijke harsen. Het is voor ons belangrijk om alle kieren en scheurtjes goed te behandelen, zodat het hout van binnenuit geconserveerd wordt. Wanneer we een lak zouden gebruiken, zouden we het hout afdichten met het risico dat kieren en scheuren leiden tot intern houtrot dat van buitenaf niet altijd zichtbaar is.

Mast voor onderhoud

Mast

Ook de mast wordt elk jaar van de boot afgetakeld met de hijskraan van het Centrum Varend Erfgoed Hoorn. Dat geeft een betere mogelijkheid om te controleren op zwakke plekken en het onderhoud te doen.

Hellingbeurt

Voordat het vaarseizoen begint, plaatsen we de mast, giek en zijzwaarden weer op de boot. Ook alle lossen onderdelen brengen we weer aan boord. Daarna varen we de botter naar Edam waar de boot op de helling getrokken wordt. Dat geeft de mogelijkheid om het onderwaterschip en de bun, delen die anders door het water niet te bereiken zijn, te onderhouden.

Translate »