
Korte zeiltochtjes Botter MK 63 en Schouwen HN 1 en HN 20
Op Open Monumentendag op zaterdagmiddag 9 september vanaf 12.00 uur, varen we korte zeiltochtjes op het Markermeer voor iedereen die graag eens op een botter of Hoornse Schouw wil meezeilen. Een tochtje duurt ongeveer 45 min. We varen vanaf de Oude Doelenkade tegenover restaurant De Kade en meren daarna aan bij het Centrum varend Erfgoed op het Oostereiland. Daar kunt u in de museumhaven een bezoek brengen aan het bewoonde historische voormalige zeilende vrachtschip "De Zwarte Haan", en de in restauratie zijnde hevenaak "Adriana".
NU AANMELDEN!
Wil je meevaren? Voor deze prachtige zeiltochten vragen we een bijdrage van € 10,- per persoon (kinderen tot 12 jaar € 5,-), graag contant of via QR-code op telefoon, te voldoen bij inscheping.
Aanmelding bij voorkeur via Whatsapp via de link: Aanmelden, onder vermelding van naam, aantal personen, of eventueel telefonisch bij Dirk Lont (06-28 68 08 81).
VAREND ERFGOED VAN DE ZUIDERZEE
De MK 63 is een originele botter, in 1912 gebouwd voor een Marker visserman die zijn netten uitwierp in de Zuiderzee. Een authentiek en robuust houten schip, bekend om zijn goede zeileigenschappen.
Zeilen met zo'n stoere houten vissersschuit is een bijzondere belevenis. Op groot water is de botter in zijn element. Ervaar het zelf. Maak een zeiltocht met ons op het Markermeer voor een uitstapje met collega's, vrienden of familie. We vertellen u graag meer over het schip, de visserij en de Zuiderzeecultuur. Wie wil kan aan boord een handje helpen.Het Hoornse havenbeeld werd in het begin van de twintigste eeuw vooral bepaald door de aanwezigheid van deze vissermanschouwen, de zogenoemde Spekbakken. Daarbij vroegen de scheepjes relatief weinig onderhoud.
Na de aanleg van de Afsluitdijk in 1932 verdween de Zuiderzeevisserij, langzaamaan en daar mee ook de traditionele visserij zeilvloot. Van de vele vissersfamilies in Hoorn zijn er nog twee actief.
De opbrengsten van zeiltochten komen volledig ten goede aan het jaarlijks onderhoud van de schepen. Zo help je mee dit kostbaar varend erfgoed in stand te houden!